7 Mart 2011 Pazartesi

AGH Ülkeleri

"Bazı başvurulan ülkeler hakkında şans faktörünün dışındaki kalan kısa notlar:


İNGİLTERE: Genç bu programın ne olduğunu duyar duymaz İngiltere'ye gitmeye karar verir. Bu klasiktir. İngiltere'deki kuruluşlar tüm Avrupa'dan çok fazla başvuru alırlar ve en iyi adayları seçerler. Genelde amacı dil öğrenmek olmayan, daha önce İngiltere, Amerika, Kanada, Avusturalya gibi ülkelerde bulunmuş ya da skype görüşmesinde ingilizcesini ispat edebilen adayları seçerler. Türkiye'den yılda giden kişi sayısı 10'u geçmez.


FRANSA: Bu işi hakkıyla yapan ülkelerin en başındadır. Organizasyon bolluğu ile dikkat çekerler. Program dili ingilizce olmasına karşılık, gönüllülerden, başlangıç-orta-iyi şeklinde bir fransızca ister. Bunun yanında fransızca öğrenmeye istekli herkese de kapıları açıktır. Vize süreci rahattır. 1 günde bile verdikleri olur.


HOLLANDA: Türkiye-Hollanda arasındaki Avrupa Gönüllü Hizmeti vize sorunları yeni çözüldüğünden henüz Türk gönüllülerle yeni tanışmaya başlamışlardır, bir Türk gönüllü olarak gitme şansınız oldukça fazladır.

ALMANYA: AGH'in başarılı olduğu ülkelerden biridir. Organizasyon kalabalıklığı ile AGH adayları için hem bir şanstır hem de dezavantajdır.

İTALYA: Çok fazla rağbet gören ülkelerden biridir, buna rağmen fazla organizasyonları yoktur. İtalya isteyen bir aday en az 2 başvuru zamanı geçirir, bu sürecin sonunda proje bile bulamayabilir. Vize süreci rahattır.


İSPANYA: Türkiye ile AGH vizesi yeni çözüldüğünden ve daha yeni yeni Türk gönüllü host etmeye başladıklarından henüz ciddi gönüllü ortaklık ilişkileri kurulmuş bir ülke değildir. 1-2 yıl içinde Türkiye'den giden gönüllü sayısında artış beklenmektedir. Vize prosedürü uzundur.


ROMANYA: En sorunlu ama bu sürecin tamamlanabilecegin en güzel AGH ülkelerinden biridir. Bazi organizasyonlar gönüllülerden ingilizce mülakat talep eder. Bazilari da Türk gördüklerinde hemen davet ederler. Vize süreci rahattır ama 20-25 günde vize veren bir sistemleri vardır.


PORTEKİZ: Renkli projeleri olan bir okyanus ülkesidir. Portekiz Avrupa ülkesi değil dense de en güzel AGH anılarına sahip kişiler bu ülkeden dönmüştür. Gönüllülerin proje bulma şansı yüksektir. Vize süreci sıkıntılı ve uzundur.


POLONYA: Avrupa Gönüllü Hizmeti ülkesidir. Diğer ülkelerden daha hızlı bir şekilde proje bulmak mümkündür ve vize süreci rahattır ve vizeye para almaz.


İSVEÇ: Genelde organizasyonlarla çalışırlar, projeleri uzun dönemdir. Vize süreci uzundur.


MACARİSTAN: Proje kabul proseduru hızlı olan ama vizesinde sıkıntı çıkarabilen bir ülkedir, gönüllüden örneğin 6 ay Macaristan'da kalacağı süre için banka hesabı talep edebilir.


YUNANİSTAN: Komşusundan gönüllü almakta cömert davranan bir ülkedir, vize prosedürü çok rahattır. Gönüllü 1 günde vize alır, eğer öğrenciyse vizeye para bile vermez.


TÜRKİYE: 27 program ülkesi arasından Türkiye Ulusal Ajansı çalışmaları ile 4. sıradadır."




Yazar: Sufischo

3 yorum:

  1. çek cumhuriyetinin vize sürecin hakkında bir bilginiz varmıdır ?

    YanıtlaSil
  2. Hollandaya gitmek istyorm mümkün müdür acaba sorun çıkarabiler mi

    YanıtlaSil
  3. Hollandaya gitmek istyorm mümkün müdür acaba sorun çıkarabiler mi

    YanıtlaSil