5 Nisan 2011 Salı

Festival De Cannes / Cannes Film Festivali

YerCannes / Fransa
Tarih11 Mayıs - 22 Mayıs
webhttp://www.festival-cannes.com
2. Dünya Savaşı Avrupa'da pek çok şeyin ertelenmesine sebep olduğu gibi , bu şık ve çok anlamlı festivalinde ertelenmesine sebep olmuştur. İlk olarak 1939 yılında yapılması düşünülen Cannes Film Festivali , savaşın sona ermesini beklemiş ve ancak 1946 yılında ilk olarak düzenlenmiştir.
O yılların en marjinal Fransız sanatçılarından biri olan Jean Cocteau , "Festival kimseye ait olmayan tarafsız bir alan."demiştir. Aslında bu söz o yıllarda Cannes Film Festivali'nin bu küçük güney şehrinde bir mikro dünya yaratma misyonunu özetliyordu.
Festivalin ,bunca yıldır evrensel olma adına samimi bir iddiası vardır. Bu sene 65. yılını kutlayacak olması festivalin amacına ulaştığının bir delilidir. Festival yalnızca 1948-50 yılları arasında kısa bir kesintiye uğramıştır. 1972 yılında ise Fransız devletinin maddi olarak desteklediği bir olay olmuştur.
Cannes Film Festivali , hepimizin bildiği o gösterişli kırmızı halı ve ödüllerin dışında daha az tanınan düşük bütçeli yapımlarında kendini gösterme şansı bulduğu bir alan . Marché du Film (Film Marketi) gerçek anlamda bir film fuarıdır.Televizyon yapımları , özgün yapımlar , kısa filmler , orta metraj filmler burada dünya sinema izleyicisinin huzuruna çıkar.
Film Marketi'nde her yıl yüzü aşkın ülkeden 1000 civarında film yer alır. Bu organizasyon düşük bütçeli , gişe kaygısı taşımayan yinede bazılarımızın yakından takip ettiği "sanat filmleri" içinde kitlerere ulaşabilme yoludur.
Festivalle özdeşleşen isimlerden , şimdi ki festival başkanı Gilles Jacob'ın girişimleriyle kurulan Cinéfondation ; 3 ana başlık altında yıl boyunca dünya genelinde genç sinemacıları bulmak ve onlara imtiyazlı bir alan sağlamak için çalışmaktadır.
Festival var olduğundan beri Oscar Ödül Töreni kadar olmasa da , turistik bir tarafı vardır. Hem şehrin Akdeniz kıyısında olması hem de dünyanın en ünlü sanatçılarının her yıl festivali ziyaret etmesi bu yönü canlı tutmaktadır. Avrupa meraklısı gezginlerin en az bir kez mutlaka görmesi, yaşaması gereken bir organizasyon.
60. yıl festival için unutulmaz olmuştur.Gilles Jacob'un davetiyle dünyaca ünlü 33 yönetmen Festival için 3'er dakikadan oluşan birer film çekmiştir."New Jumpology" adıyla lanse edilen festival posteri içinde 100 ünlü sanatçı ünlü fotografçı Alex Majoli'nin objektifinin karşısına geçmiştir.
Cannes , dünyadaki denklerine göre daha az popüler olsa da bağımsız yapımlara tanıdığı prim ve her yıl verdiği sansasyonel mesajlarla , biz ve bizden önceki birkaç neslin kalbinde sağlam bir yer edinmiştir.
Ertuğrul Öztekin, Istanbul, 09.03.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder