5 Nisan 2011 Salı

Koninginnedag / Hollanda Kraliçe Günü

YerHollanda
Tarih29 Nisan - 30 Nisan
web www.koninginnedagamsterdam.nl
Bu yıl yurtdışına çıkmak istiyorum ama hangi ülkeye gideceğime karar veremiyorum” diyen çoğu gencin ilk üç alternatifinden biridir herhalde Hollanda.
Hollanda’nın meraklılarına sunduğu sınırsız özgürlükler. Van Gogh Müzesi gibi önemli ziyaret noktaları, ilginç mimarisi, kanalları, uğramadan geçilmeyen  coffee shopları. her yıl milyonlarca turisti buraya çekiyor
Espiri anlayışları hayli gelişmiş olan Hollandalılar Kraliçe Günü  (Koninginnedag) bayramının anneden kıza geçen yapısıyla dalga geçmeyi çok seviyorlar. Şöyle ki bu bayram önce 1885 Yılında Kraliçe Wilhelmina’nın doğum günü olan 31 Ağustos’ta kutlanmaya başlanmış. Wilhelmina’nın kızı olan Prenses Juliana’nın 1949’da tahta geçmesiyle O’nun doğum günü olan 30 Nisan’da kutlanmaya devam etmiş. Aslan burcu bir Kraliçe’den Boğa burcu bir kraliçeye ve bayrama geçiş yapmış Hollanda. Ancakl hali hazırda ki Kraliçe Beatrix, 30 Haziran’da doğmuş olmasına rağmen bayramın tarihini değiştirmemiş ve 30 Nisan olarak kalmasını istemiş.
Kraliçe, 30 Nisan sabahı Hollanda’nın bir-iki kentine ya da kasabasına giderek, bu tadı kaçmış monarşinin asaletini ülkenin ücra köşelerine de taşır.
Bizdeki milli bayram kutlamalarına benzer pek çok aktivite düzenlenir. Çocukların ve gençlerin gösterileri, askeri geçitler vesair. Kraliçe resmi kutlamaların çoğuna teşrif eder. 29 Nisan gecesi başlayan bayramda Hollanda’da ki gece hayatının ve bayrama özel olarak düzenlenen sayısız partinin tadını çıkaranlar genelde 30 Nisan sabahı yapılan bu seranomi  kısmını çoğunlukla kaçırırlar.
Bayramın en canlı unsurlarından biri Vrijmarkt ( Free market). Herkes, özelliklede çocuklar kullanmadıkları işlerine yaramayan eşyaları küçük fiyatlarla satışa çıkarır. Bu serbest pazarın müşterisi olmak hayli kazançlı olabilir. O’nun için yanınızda bol bol bozukluk bulundurun. Turistik şehirlerin pahalı hediyelik eşya mağazaları düşünülünce, bu şekilde geri döndüğünüzde pek çok arkadaşınıza minik hediyeler getirebilirsiniz.
Turuncu, Hollanda ile özdeşleşen bir renk. Bayram boyunca her yer ve herkes portakal rengine bürünür. Yüzölçümüne oranla Avrupa’nın en kalabalık ülkesi olan Hollanda, bir de bayram boyunca ülkeye dışardan gelen turistlerle, sokaklar ve meydanlar insanlarla dolup taşar. 30 Nisan sabahı, kanallarda teknelerin içine doluşan turuncu giyinmiş insanlar, suyun üzerinde duran kasalarca portakal gibi görünür. Zaten adı bir renkle birlikte anılan her bayram ve festivalden dozu yüksek bir eğlence çıkacağını hissediyor insan. Kraliçe gününün size vadettiği de eğlenmeye doyacağınız, hayat boyu hatırlayacağınız bir bahar deneyimi.
Ertuğrul Öztekin 01.04.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder