9 Nisan 2011 Cumartesi

Lyon Işık Festivali / Pete Des Lumieres

YerLyon / Fransa
Tarih08 Aralık - 11 Aralık
webhttp://www.fetedeslumieres.lyon.fr/Home
Lyon, Cinderella masalındaki esas kız gibi. Üvey kız kardeşleri Paris ve Marsilya. İkisi de birbirinden arsız, masaldaki gibi çirkin olmasalar da bütün ilgiyi üstlerine çekme çabasındalar. İki kalabalık Fransız şehrinin ardından 3. en büyük şehir Lyon.
Tarihi milattan önce 1. Yüzyıla kadar uzanır bu şehrin. Rhone ve Saone nehirlerinin ortasında Fourviére tepesinin eteklerine kurulmuş. Yapay kanallarla idare eden şehirlere nazire yapar gibi iki büyük nehrin ortasında mağrur duruyor.
Işık Festivali,Lyon’a veba salgını zamanlarından, ortaçağdan bir miras. Rivayete göre 1643 yılında Lyon şehri sınırlarına kadar dayanan veba salgınından korunmak için halk Bakire Meryem’e dualar edip mumlar yakmış ve O’ndan merhamet dilemiş. Meryem dualarını kabul etmiş ve bütün Avrupa’ya cehennemi yaşatan kara veba Lyon’dan tek bir can bile almadan gitmiş.
Lyon halkı Azizeye şükranlarını sunmak için 1843 yılında şehre bir Meryem Ana heykeli yapmış. Bu tarihten sonra tüm Lyon ahalisi 8 Aralık gününden itibaren 4 gün boyunca pencerelerin önünde Meryem için mumlar yakmış. Festival, adını bu şükür mumlarından alıyor.
Bazı gelenekler günün koşullarına ve toplumun ilerleyişine ayak uyduramadığı için yok oluyor. Bazıları ise tam tersi, gelişme ile besleniyor. Lyon Işık Festivali teknoloji ile daha farklı bir kimlik kazanmış. Şimdi devasa binalar bütünüyle ışıklandırılıyor ve Rönesans sanatçılarının aksine bugünkü sanatçıların elinde çok büyük ekonomik imkanlar var.
Şehri çevreleyen nehirlerin üzerinde ki köprüler ve Notre Dame de Fourviére Bazilikası bile ışıklandırmalarıyla bu soğuk kış günlerinde sizi çocukluğunuzun sıcak masallarına doğru bir seyahate çıkarmaya yeter. Kaldı ki yalnız bu tarihi yapılar değil şehrin ara sokaklarındaki sıradan binalarda festivalin aydınlığına ortak olmak için ışıklara bürünür.
Festival son 13 yıldır tarihini ifade eden dini kimlikten bağımsız olarak kutlanmaya devam ediyor. Yani bu görsel şölen artık tüm inançların ortak mirası. Şehrin karakterini yansıtan La bibliothéque de la cité (Şehir Kütüphanesi) dış cephesindeki ressam ve yazarların resimlerinin ışıklandırılması ile bir kat daha güzelleşiyor.
Lyon şehri ve Işık festivali kilometrelerce yolu sırt çantalarıyla geçen sizlere rengarenk ve sımsıcak bir kış masalı vadediyor.
Ertuğrul Öztekin, Istanbul, 04.04.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder