3 Mayıs 2011 Salı

Bastille Günü - Fête de la Fédération

YerFransa
Tarih14 Temmuz
webhttp://bastille-day.com
Fransız Devrimi bir çağı kapatıp diğerini açarken evrensel literatüre “Ulus” kavramını bir daha çıkmamacasına yerleştirmiş. Bastille Günü adını 14 Temmuz 1789 tarihindeki Bastille Hapishane’si baskınından alıyor. Bu, devrimi başlatan bir kıvılcım sadece. Devrim teorik altyapısını baskından çok önce olgunlaştırmış. Bastille Hapishanesi basıldığında içinde yanlızca 7 mahkumun bulunması  monarşinin silahını atmış teslim olmaya hazır olduğunun kanıtı. Şairinde dediği gibi ;
“Ben Bastille, devrimin meydanıyım
Burada bekliyorum Fransa’nın rahminde.”
Dünya’nın her yanındaki Fransızlar 14 Temmuz günü Bastille Gün’ünde Fransız Cumhuriyeti’nin kuruluşunu kutlar.  Paris’teki kutlamalar her zaman en çarpıcı olanlardır. Eiffel Kulesi bayramın sembollerinden biri.  Fransız bayrağındaki 3 renk bayram boyunca en estetik hallerde Fransız şehirlerinin sokaklarını süsler.
Bu bayramı evrensel yapan şey tüm dünya uluslarının bağımsızlık fikirlerine ilham olmuş olan Fransız devrimidir.  Bununla beraber dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Fransız kökenli insanlarda 14 Temmuz’da bulundukları ülkelerde uluslarının bu önemli gününü kutlar.
Özellikle bağımsızlık savaşı sırasında Fransa Kralının çok büyük desteğini gören Fransız Amerikalılar ülkelerinde bu bayramı en coşkulu biçimde kutlarlar. Amerika’nın Minneapolis, New York, Philedelphia, San Francisco, Seattle Eyaletlerinde en kalabalık kutlamalar gerçekleşir.
2.Dünya Savaşı’nda Nazilerin Fransa’yı işgali sırasında bayram kutlamaları askıya alınmış. Buna rağmen müttefik İngiltere’nin Londra şehrinde bulunan Özgür Fransız Kuvvetleri, kutlamalarını Londra sokaklarında gerçekleştirmiş. Kutlamalar özellikle 1989’da devrimin 200.yılında ve 1998 12 Temmuz’un da Fransız ulusal futbol takımının Dünya Kupası’nı kazanmasıyla dünya çapında yankı uyandıran boyutlarda gerçekleşmiştir.
Bastille Gün’ünün en önemli parçası 14 Temmuz sabahı yapılan askeri geçit törenleridir. Zaman içinde hep önemli bir güç olan Fransız Ordusu gelişmiş silahlarını sergiler bayram sabahında. Zira bu bize de yabancı olmayan bir tablo. Devletler bundan ne zaman vazgeçer bilinmez ama tarihte ki anlamlı günleri birer askeri açık pazara çevirmenin hiçbir “ulus”a faydası yok .
Paris, Bastille Gün’ünde bir başka güzel gezginler. Bastille’in rengarenk süslenmiş sokaklarında yürürken, birkaç yüzyıl geriye gidip şimdilerde Opera binası olan Bastille Hapishanesi’nin şahit olduklarını hayal edebilir, hafızanızı hoş anılarla doldurabilirsiniz.
Ertuğrul Öztekin 30.04.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder