1 Ağustos 2011 Pazartesi

ARTILARI VE EKSİLERİYLE ROMANYA

Artıları ve Eksileriyle Romanya:

Herkese selam, bu yazımı Romanya'yı evs projesi olarak tercih edecek olan arkadaşlara ön bilgi olması için hazırladım. Objektif olmaya özen gösteriyorum ve önce artılarla başlıyoruz.

Önemli Not: Projeler; içerikleri, görev alınacak organizasyonun yapısı ve kurumda çalışan kişilere göre değişiklik gösterdiği için bu konuda herhangi bir bilgi aşağıda yer almamaktadır.

Pozitif Yönler + + + + + +
1) Yeni nesil İngilizce biliyor. İlk sorduğunuz kişiden belki bilmiyorum yanıtını alabilirsiniz ama birkaç dakika içerisinde size yardımcı olacak birine ulaşabilirsiniz.
2) Biraz Romence biliyorsanız herkes güler yüzle yaklaşıyor ve yardımcı olmaya çalışıyor.
3) GS ve BJK yı hemen hemen herkes biliyor. Gece orta halli bir mekana gittiğinizde Mustafa Sandal - Aya Benzer ve Tarkan - Şıkıdım 'ı duyabilirsiniz.
4) Türkiye ile bire bir kıyaslandığında ucuz olmasına karşılık aldıkları maaşlara baktığınızda son birkaç yıldır yükseltilen vergiler ve birim fiyatlar nedeniyle çok da ucuz bir ülke değil. Para birimi Lei . 1 TL = 2 Lei - Bira : 0,5 Lt = 2,30 Lei (Markette) Sigara ortalama 12 Lei - Ekmek 1,7 Lei. Aylık mutfak masrafı olarak 100 € cep harçlığı olarak da 60 € veriyorlar ( Ortalama 660 Lei) Ekstra harcamalarınız yoksa (alkol – sigara veya otostop harici seyahat gibi para yetiyor yeterli.)
5) Mutfak konusuna gelince ; yemeklerine baktığınızda Türk mutfağından etkilendiklerini farkedeceksiniz. Yemek çeşidi olarak çok seçenekleri olmamasına rağmen çorba, tavuk, sarma, döner, sebze yemekleri hemen hemen aynı. Tatlıları ve pastane ürünleri yemeklerinden daha zengin diyebiliriz.
6) Anadil ingilizce değil diye düşünmeyin başlangıç seviyesindeyseniz ve büyük şehirlerden birini tercih ettiyseniz İngilizcenizi ilerletebilirsiniz.
7) Romence; Italyanca, Fransızca gibi latin dil ailesinde yer almaktadır ve diğer dilleri öğrenmenize kesinlikle katkısı olacaktır. Günlük konuşma dilinde 100 ün üzerinde Türkçe kelimeye rastlamanız mümkün. Örneğin Masa, Dolap , Kibrit , Güveç, Pabuç, Kapak etc...
8) Vize süresi uzun dönem için 21 gün gibi uzun bir periyod olsa da evraklarınız tamsa ekstra problem yaşamazsınız.
9) Yardımseverler. (Bölgeye göre değişiklik gösterse de ) paranın konu olmadığı hemen hemen her konuda size yardımcı olmaya çalışıyorlar. (Özellikle kuzey bölüm olan Maramureş)
10) Otostop ile ülkeyi gezebilirsiniz. Romence öğrenmeniz işinizi ciddi şekilde kolaylaştıracaktır. (Araca binmeden para isteyip istemediklerini sormayı unutmayın. 100 km ' ye kadar ortalama 10 lei talep edebiliyorlar)
11) Özellikle Maramureş ve Moldova (Romanya içerisinde Moldova adında bir bölge var. Moldova Cumhuriyeti sınırında olan bölgedir.) bölgelerinde doğa muhteşem. Outdoor aktiviteleri seven kişiler için süper bir bölge. Yeşilin her tonunu bulmanız mümkün. Göller, nehirler, göz alabildiğince ormanlık arazi.
12) Bükreş, Timişoara , Braşov , Cluj Napoca, Oradea, Baia Mare gibi başkent veya bölgelerin büyük şehirlerini tercih etmenizde fayda var. Nüfusun fazla olmadığı, kırsal bölgeler can sıkıcı olabiliyor.



Negatif yönler : -- -- -- -- -- --
1) Romanya henüz (31.07.2011 itibariyle) schengen ülkesi değildir. Konsolosluğa başvurduğunuzda size sadece Romanya vizesi veriliyor. Romanya vatandaşlarının vizesiz geçtiği ülkeler de dahil hiçbir ülkeye ekstra vize almadan geçemiyorsunuz. (Türkiye ile karşılıklı olarak vizelerini kaldıran ülkeler hariç)
2) Biryere konaklamaya gittiğinizde sürekli patates ve tavuk yemek durumunda kalıyorsunuz. Bu otele gittiğinizde de aynı eğitime gittinizde de.
3) ISIC gibi uluslar arası öğrenci kartlarını indirimli ulaşım için kullanmak istediğinizde size bu kartın geçerli olmadığını söylüyorlar, bu gerek bilgi eksikliğinden gerekse yeniliklere çok da açık olmadıklarından kaynaklanıyor. Siz de onlara önünüzdeki camda asılı duran afişte geçerli olduğunu yazdığını söylüyorsunuz ama .... Axa sağlık sigorta kartını direkt kullanamıyorsunuz. Bu yüzden geçici oturma iznini alırken size bizim ssk gibi sağlık sigortası yaptırıyorlar alacağınız geçici oturma izni kartı ile hastaneye gidebiliyorsunuz.
4) Prosedürel işlemler biraz uzun sürüyor.
5) Yollar bölgeye göre değişse de Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar kötü ve hız limitleri düşük. Trenler eski ve olabildiğince yavaş.
6) Bu yıl çok fazla yağmur yağdı. Hemen hemen yazı yaşamadık diyebilirim hatta ben bu metni yazarken yağmur tekrar başladı.
7) Özellikle uzun dönem evs tercih edecekler mutlaka kalabalık şehirleri tercih edin.
8) Evsizler genellikle tren istasyonlarını tercih ediyorlar. Gece bir yerden başka bir yere seyahat ederken bir süre istasyonda kalmanız gerekirse pek çok evsiz (Gipsy) ile karşılaşabilirsiniz.
9) Sokaklarda bol miktarda ailesi tarafından terkedilmiş ya da bakımı üstlenilmeyen çocuk görmeniz mümkün. (Gipsy) Bizim trafik ışıklarında bekleyen çocuklar gibi geçinen çocuklar var.


Erdost ALKAN
Baia Mare / Maramures– Romania
31.07.2011

1 yorum: